Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Τι πατερίτσες να πάρω

Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά και στα δύο εκπαιδευτικά βίντεο των προηγούμενων αναρτήσεων οι πατερίτσες ήταν από τις μεγάλες, αυτές της μασχάλης (εδώ κι εδώ).
Αντίθετα, σε άλλα βίντεο, βλέπει κανείς, ενήλικες συνήθως, αλλά και παιδιά να χρησιμοποιούν το είδος που στηρίζεται στον πήχη, τις λεγόμενες βακτηρίες.

Πατερίτσες, αριστερά. Βακτηρίες, δεξιά.

Ποιο είναι το σωστό είδος;
Τι να διαλέξω για ένα παιδί που θα τις χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά;

Πατερίτσες

Οι πατερίτσες είναι οι πιο διαδεδομένες. Είναι φθηνότερες και πιο εύκολες στη χρήση.
Προτείνονται για ανθρώπους που θα τις χρειαστούν για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα (πχ. μετά από τραυματισμό), και απαιτούν λιγότερη δύναμη και δεξιοτεχνία από τις βακτηρίες. Είναι πάντα ο πρώτος τύπος που θα χρησιμοποιήσει ο αρχάριος και γι αυτό στα εκπαιδευτικά βίντεο χρησιμοποιούν αυτές.




Βακτηρίες
Οι βακτηρίες είναι πιο ελαφρές, ευκίνητες και πιάνουν λιγότερο χώρο. Είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή για όσους θα πρέπει να ζήσουν μ' αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι όμως πιο δύσκολες στη χρήση, έχουν μικρότερη ευστάθεια και απαιτούν μεγαλύτερη δύναμη στα χέρια.


Με τι θα ξεκινήσω
Όπως είπαμε, θα ξεκινήσετε με πατερίτσες. Όσο συναρπαστικές κι αν είναι οι βακτηρίες (κυκλοφορούν σε πολύ περισσότερα σχέδια και χρώματα) αφήστε τις για αργότερα, αφού έχει συνηθίσει αυτό τον τρόπο μετακίνησης και έχουν δυναμώσει τα χεράκια του.
Το παιδί  με Πέρθες θα πρέπει να ζήσει μ' αυτές 2-5 χρόνια, οπότε κάποια στιγμή ίσως μπορέσει να προχωρήσει στις βακτηρίες. Αυτό όμως δεν είναι ούτε εύκολο ούτε απαραίτητο.

Κριτήρια
Αν το παιδί είναι μικρό, αν δεν έχει πολύ καλό σωματικό συντονισμό (αδεξιότητα), αν δεν είναι αθλητικό ή αν είναι υπέρβαρο, τότε καλύτερα να συνεχίσετε με τις πατερίτσες.

Αν όμως το παιδί είναι πάνω από 10 ετών, αν είναι ανάλαφρο, ευκίνητο, ή αθλητικό, τότε, αφού πρώτα εξοικειωθεί με τις πατερίτσες, δε θα δυσκολευτεί να περάσει στις βακτηρίες. Θα πρότεινα αρχικά να τις χρησιμοποιήσετε για ένα διάστημα μέσα στο σπίτι, αργότερα σε μικρές αποστάσεις και, όταν το παιδί έχει αποκτήσει την απαιτούμενη άνεση και σταθερότητα, τότε μπορεί να τις χρησιμοποιεί παντού.


Η επιλογή
Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να πάτε με το παιδί στο μαγαζί και να τις διαλέξει μόνο του. Καλό θα ήταν να έχετε κάνει την προεπιλογή και να έχετε συζητήσει με τον υπάλληλο για την περίπτωση, ώστε να παρουσιάσει στο παιδί σας εκείνες που εσείς προεπιλέξατε. Θα ωφεληθείτε πολύ αν πάτε σε ένα μεγάλο κατάστημα, που διαθέτει προσωπικό (και το χώρο) για να του δείξει πώς να τις χειρίζεται.

Η εξοικείωση
 Αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, και πρέπει να τις διαλέξετε εσείς, τότε μην τις παρουσιάσετε στο παιδί ουρανοκατέβατες.
Θυμηθείτε, είναι μεγάλη αλλαγή για εκείνο - ξαφνικά έμαθε ότι θα είναι ανάπηρο. Μπορεί να μην είναι για πάντα, αλλά για ένα παιδί διάστημα 2-3 χρόνων φαίνεται σαν αιώνας.
Θα πρέπει σιγά-σιγά να το εξοικειώσετε με την ιδέα. Πάρτε καταλόγους από καταστήματα ορθοπεδικών για να του δείξετε, ή δείτε μαζί φωτογραφίες από το δίκτυο. Προσπαθήστε να επιλέξετε κάτι που να του αρέσει ή να το ομορφύνετε με αυτοκόλλητα, με σπρέι ή αξεσουάρ.

Δείτε μαζί αρκετές φορές τα βίντεο των προηγούμενων αναρτήσεων, συζητήστε πώς χρησιμοποιούνται και κάντε την πρώτη πρόβα μαζί.

Να είστε όλοι καλά και τα παιδιά σας καλύτερα.

Εικόνες από εδώ, εδώ κι εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου