Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Πώς άρχισαν όλα

«Μαμά το ποδαράκι μου πονάει.» Έτσι άρχισαν όλα.

Στην αρχή νομίσαμε ότι το ήταν ένα απλό στραμπούληγμα. Όμως ο πόνος συνεχίστηκε δυο μέρες, τρεις. Δε φαινόταν για απλό στραμπούληγμα. Άσε που ο μικρός μας δεν έχει βγει καθόλου (μα καθόλου) πονεσιάρης. Είπαμε μήπως ήταν καμιά θλάση. Πήγαμε στο νοσοκομείο περιμένοντας να βγούμε με κανένα νάρθηκα ή κάτι τέτοιο. Όμως ο γιατρός έριξε μια ματιά στην ακτινογραφία και σούφρωσε τα φρύδια. Μετά φώναξε ένα συνάδελφο. Μετά κοίταξε το παιδί, μετά εμένα (μ’ αυτό το ύφος που δεν προμηνύεται τίποτα καλό) και είπε: «Θα μείνετε μέσα.»
 
«Τι τρέχει γιατρέ;» ρωτάω και πέφτω από τα σύννεφα:

Ο νεαρός μας έχει κάτι που λέγεται Νόσος του Πέρθες (Perthes Disease).


Πρόκειται για ιδιοπαθή νόσο, πράγμα που σε απλά ελληνικά σημαίνει πως οι γιατροί δεν έχουν ιδέα τι το προκαλεί, εκτός μόνο ότι δεν οφείλεται σε μικρόβιο ή τραύμα. Η νόσος προκαλεί νέκρωση του οστού του ισχίου, με λίγα λόγια καταστρέφεται το πάνω μέρος του μηριαίου, ακριβώς στην άθρωση της λεκάνης. Το αποτέλεσμα είναι, φυσικά, καταστροφή της άρθωσης, πράγμα που μοιραία θα οδηγήσει σε αναπηρία, αν αφεθεί στην τύχη της. Αν όμως η νόσος ανακαλυφθεί έγκαιρα, μπορούν να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η περαιτέρω φθορά και να μπορέσει ο οργανισμός να επιδιορθώσει τη βλάβη. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ο ασθενής είναι αρκετά μικρός ώστε τα οστά του να μην έχουν «δέσει» ακόμη. 

Τα καλά νέα: ο μικρός μας είναι αρκετά μικρός ώστε να εμπίπτει σ’ αυτή την κατηγορία. 

Τα κακά νέα: για να γίνει η δουλειά σωστά και να μην παραμορφωθεί το κόκκαλο, ο μικρός ασθενής πρέπει να διάγει ζωή υπερήλικα, για τα επόμενα 2-5 χρόνια. Απαγορεύονται τα τρεχάματα, τα πηδήματα, το κυνηγητό και το κουτσό. Απαγορεύεται το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, ακόμη και τα «μήλα». Απαγορεύεται η παιδική χαρά. Απαγορεύονται οι παιδότοποι με φουσκωτά κάστρα. Απαγορεύεται ακόμη και το περπάτημα χωρίς δεκανίκια. Επιτρέπεται η ξαπλοθεραπεία, η καναπεδοθεραπεία, η τηλεόραση, τα επιτραπέζια και όλα τα καθιστικά παιχνίδια. Και τα ηλεκτρονικά. Και με τόσο υγιεινό τρόπο ζωής, πρέπει να χάσουμε και βάρος. Α, ναι, το κολύμπι επιτρέπεται. Αρκεί να υπάρχει κολυμβητήριο, φυσικά. Όσο για το περπάτημα, αυτό μόνο με πατερίτσες. Για τις μεγαλύτερες αποστάσεις, αυτοκίνητο ή καρότσι.

Όσο θα διαρκεί η αποθεραπεία, θα πρέπει να πηγαίνουμε τακτικά για επανέλεγχο. Βλέπετε, ακόμη και με την καλύτερη συμπεριφορά, ακόμη κι αν ο οργανισμός γιατρέψει το κατεστραμμένο κόκκαλο με τις καλύτερες προδιαγραφές, το νέο κόκκαλο δε θα είναι ποτέ όπως το παλιό. Με λίγα λόγια, το κουσούρι θα υπάρχει. Αν είμαστε τυχεροί, σχεδόν δε θα φαίνεται. Αν όμως δεν είμαστε, το καινούριο κόκκαλο θα μεγαλώσει στραβά, το πρόβλημα θα είναι σοβαρό και η κινητικότητα του νεαρού μας πολύ περιορισμένη. Για να το προλάβουν αυτό οι γιατροί θα βγάζουν συχνές ακτινογραφίες κι όταν διαπιστώσουν ότι τα πράγματα πάνε άσχημα θα επέμβουν με χειρουργική επέμβαση.

Ο μικρός μας πονούσε γιατί η κατάσταση ήταν στην «οξεία φάση» είπαν οι γιατροί. Για να υποχωρήσει η φλεγμονή, κι επομένως ο πόνος, τον έβαλαν σ’ ένα κρεββάτι για δύο βδομάδες μ’ ένα βαρίδι κρεμασμένο στο πόδι. Ευτυχώς, αποδείχτηκε καλόβολος άρρωστος και δεν έχασε το κέφι του στιγμή. Δε θα σας πω πώς περάσαμε αυτές τις δυο βδομάδες: τα εικοσιτετράωρα στο νοσοκομείο, το μπαμπά που ανέλαβε σπίτι και παιδί, το μεγάλο αδελφό που περνούσε σύνδρομο ζήλειας-στέρησης, κι όλα τα άλλα που όσοι έχετε περάσει από νοσοκομείο γνωρίζετε καλά.

Θα μιλήσω μόνο για όσα πρέπει να ξέρετε αν σας τύχει (να μη σας τύχει).

Τα πράγματα στο νοσοκομείο θα είναι δύσκολα. Ο ασθενής πρέπει να είναι ανάσκελα, ούτε καθιστός, ούτε στο πλάι, ούτε καν για τον ύπνο. Η μαμά θα κοιμάται στη διπλανή καρέκλα και θα τον ισιώνει καμιά εικοσαριά φορές κάθε νύχτα, όταν γυρνάει στον ύπνο του. Ακόμη και τη μέρα, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ο μικρός μας προσπαθούσε να παίξει ανάσκελα Lego και Playmobil και του έπεφταν τα εξαρτήματα στα μούτρα. Ακόμη και το φαγητό ήταν προβληματικό, αφού μπορούσε μόνο να μισο-σηκωθεί. 

Το χειρότερο ίσως ήταν το βασανιστήριο της φαγούρας, στο ακινητοποιημένο πόδι. Το υπόλοιπο σώμα το πλέναμε όπως-όπως, με υγρό σφουγγάρι, μπροστά στο νιπτήρα. Ακούς πως σε άλλα μέρη κάνουν στους ασθενείς μπάνιο με ειδικά συστήματα που τοποθετούν το σώμα στο λουτρό με την κατάλληλη κλίση... Εδώ φυσικά δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα. Το μπάνιο ήταν μια σκέτη μπανιέρα, όχι πολύ καθαρή. Δεν υπήρχαν ούτε καν χειρολαβές ή κάθισμα. Υπήρχαν παιδιά εκεί μέσα με σοβαρά τραύματα ή παθήσεις που είχαν κλείσει μήνα, μήνες – πώς καθαρίζονταν; Και με τις κατακλίσεις τι γίνεται; Δεν είδα πουθενά να περνά φυσιοθεραπευτής για τους κατάκοιτους. Οι νοσοκόμες δεν ήταν αρκετές – τις νύχτες είχαμε μόνο μια σε όλο το τμήμα, για 30-40 παιδιά. Ήταν αδύνατο να μην έχει κάθε παιδί συνοδό όλο το 24ωρο, αλλά δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για το πού θα μείνει, τι θα φάει, πού θα κοιμηθεί αυτός ο άνθρωπος, ακόμη και για χρόνιες νοσηλείες. Τα μεγαλεία των ελληνικών νοσοκομείων.

Πάντως το βαρίδι (έλξη το λένε) φαίνεται πως κάτι έκανε, γιατί ο πόνος τελικά υποχώρησε και οι γιατροί μας άφησαν να βγούμε. Τώρα είμαστε σπίτι και περνούμε φάση προσαρμογής. Σιγά-σιγά πρέπει να μάθουμε να κάνουμε πράγματα με καινούριους τρόπους, από τις μετακινήσεις ως το βραδινό μπάνιο κι από το παιχνίδι ως το κατούρημα. Φυσικά δεν υπάρχει κινησιολόγος, φυσιοθεραπευτής, ή εκπαιδευτής για να μας δείξει το σωστό τρόπο. Ο γιατρός δεν έκανε καν σύσταση για το τι είδους δεκανίκια ταιριάζουν στην περίπτωσή του. Πρέπει να βρούμε τις απαντήσεις μόνοι μας – είπαμε, ελληνικό σύστημα υγείας. Για όλα λοιπόν ανατρέχουμε στο διαδίκτυο κι αυτή η μαμά σκέφτεται να άνοιξε αυτή τη σελίδα για να βάλει όσα μαθαίνει μέσα, με την ελπίδα πως ότι θα βοηθήσουν κι άλλους.

Ενημέρωση: Όλες οι πληροφορίες για τη νόσο που έχουμε καταφέρει να μαζέψουμε βρίσκονται τώρα εδώ: http://perthesgreece.blogspot.gr/p/blog-page.html.

Να είστε όλοι καλά και τα παιδιά σας καλύτερα.

9 σχόλια:

  1. Καλησπέρα και περαστικά.
    Συγχαρητήρια για το blog σας.
    Με γυρίσατε πολλά χρόνια πίσω με την ανάρτηση σας.
    Τελικά αν και δεν είναι τόσο διαδεδομένη σαν νόσος,
    γνωρίζω κάθε φορά και κάποιον που έπασχε.
    Υποβλήθηκα σε χειρουργική επέμβαση το 1989 σε ηλικία 3,5 χρονών.
    Τοποθέτηση λάμας στο μηριαίο οστό,η οποία αφαιρέθηκε μετά από ένα χρόνο,με διάγνωση Οστεοχονδρίτιδα.
    Σαν να ακούω την μαμά μου μέσα από τη δική σας εμπειρία.
    Τα συμπτώματα,ο φόβος για το άγνωστο,η άμεση εισαγωγή,η επέμβαση,η διαμονή στο Νοσοκομείο,Παιδοχειρουργική (Παραμονές Χριστουγέννων) και η μετεγχειρητική περίοδος......
    Εκεί τα χάλασα λίγο (η πληροφόρηση τότε ήταν ελλιπής) καθώς ήμουν ζωηρή σαν παιδί και προφανώς η ενασχόληση μου σε ομάδα βόλευ,
    μετά από 15 περίπου χρόνια,με οδήγησαν ξανά σε χειρουργική επέμβαση.
    Τοποθέτηση βίδας και μετά από ένα χρόνο την αφαίρεσαν επίσης.

    Μένια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας...!!!
    Εγώ πριν από ένα περίπου χρόνο άρχισα να έχω πόνους στον δεξιό καρπό...Ως εργαζόμενη και full time mommy δεν έδωσα σημασία...Η γιόγκα που ξεκίνησα στα 39 μου λέω θα φταίει....ας τη σταματήσω....οι πόνοι επέμεναν...η δουλειά μου θα φταίει σκέφτηκα πάλι με αφέλεια μια και διδάσκω υπολογιστές σε δημόσιο σχολείο...περιορίζω τη χρήση του δεξιού χεριού....οι δουλειές στο σπίτι και η φροντίδα των παιδιών δεν επιδεχόταν εκπτώσεων....οπότε πέρασε κανένα τρίμηνο με επιδέσμους και αυτοκόλλητα που φοράνε οι αθλητές σε μυϊκούς τραυματισμούς….είχα πόνους στο παρελθόν μετά από τις γέννες των γιών μου από την κούραση, αλλά αυτή τη φορά ένιωθα πως κάτι δεν πάει καλά…
    Αφού τέλειωσε και η σχολική χρονιά (έπρεπε λόγω ευσυνειδησίας) αποφάσισα να πάω στο γιατρό…έκανα ακτινογραφία και ήταν καθαρή…δε φαινόταν κάτι…επέμεινα όμως μια και αποφάσισα πως δεν είμαι τρελή, αλλά τελικά πονάω πραγματικά, να κάνω μαγνητική…
    Η διάγνωση: Νόσος του Kienbock σε αρχικό στάδιο (στάδιο Ι)….πρώτη σκέψη: «Τι είναι τούτο πάλι;;» Για να μη μακρηγορώ καταθέτοντας άλλα συναισθήματα, σκέψεις και φόβους, μετά από πολλά τηλεφωνήματα, mail και αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο έφτασα στο ΚΑΤ…Ο γιατρός που πρότεινε συντηρητική αγωγή (νάρθηκα για ένα τρίμηνο) και μετά πάλι εξετάσεις. Μου είπαν πως είμαι πολύ τυχερή μέσα στην ατυχία μου….είναι κάτι πολύ σπάνιο, αλλά ευτυχώς το πρόλαβα σε αρχικό στάδιο…άμα είσαι παιδί μου τυχερος…!!!
    Πέρασε ένα εφιαλτικός μήνας με μια «mini» κατάθλιψη σκεπτόμενη πως θα τα καταφέρω μια και ήμουν απολύτως δεξιόχειρας…έβαζα νερό στο ποτήρι χυνόταν κάτω το μισό…έβαζα ή έβγαζα πιάτα από το πλυντήριο τα χτυπούσα στους πάγκους…ήθελε ο μικρός μου να του ανοίξω το μπουκάλι με το γάλα, το άνοιγα με τα δόντια…πολλά περιστατικά για γέλια και συνάμα για κλάματα….και πάλι για να μην γίνω κουραστική έμαθα με το αριστερό μόνο ….να ντύνομαι…να τρώω…να δουλεύω τον υπολογιστή…να οδηγώ…να μαγειρεύω…να κάνω κουλουράκια…όλα γίνονται πια, απλά με περισσότερο κόπο και χρόνο…
    Έκανα νέα μαγνητική στο τρίμηνο και έδειξε βελτίωση σε κάποια σημεία…απρόσμενη εξέλιξη μια και είχα προετοιμάσει, άρα και πείσει τον εαυτό μου, για τα χειρότερα… ο γιατρός μου πρότεινε άλλο ένα τρίμηνο ακινητοποίησης με νάρθηκα και επανέλεγχο…
    Τώρα περιμένω με αγωνία τις νέες εξετάσεις…
    Εύχομαι τα καλύτερα στο μικρό...
    Χρυσούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσούλα ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Δε νομίζω πως ήξερε καμιά μας γι αυτή τη Νόσο. Σου ευχόμαστε περαστικά και γρήγορα.

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ xf. Εύχομαι περαστικά και γρήγορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σας και περαστικά.
    συγχαρητήρια για το μπλογκ σας.
    Πολλές φορές αυτές οι πληροφορίες είναι πολύτιμες ακόμα και για τους γιατρούς,ιδιώς όταν πρόκειται για παθήσεις που δεν είναι πολύ συχνές.
    Αυτό που με παραξενευει είναι για ποιο λόγο δεν μπορειτε να βρείτε κάποιον να σας βοηθησει με τα πρακτικά καθημερινά. Δε γνωριζω που μένετε αλλά σχεδόν σε όλη την Ελλαδά υπάρχουν εξειδικευμένοι φυσιοθεραπευτές που μπορουν να σας βοηθησουν. Ψάξτε για κάποιον που δουλευει με παιδια.Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα www.eena.gr . Εκεί θα δείτε σε κάθε πόλη της Ελλάδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σταυρούλα ίσως να έχεις δίκιο και να υπάρχουν φυσιοθεραπευτές που να ξέρουν από Πέρθες. Τι γίνεται όμως όταν ο θεράπων γιατρός δε συνιστά φυσιοθεραπείες; Ποιες ασκήσεις είναι ενδεδειγμένες για το παιδί σου και ποιες όχι; Πώς παίρνεις πρωτοβουλία να πας κόντρα σ' αυτά που σου λέει; Α, και κάτι άλλο: πώς πληρώνεις γι αυτές τις "μη συνταγογραφημένες" φυσιοθεραπείες;

      Διαγραφή
  5. Τα ίδια ακριβώς περνώ εδώ και 2 χρόνια με το γιο μου ηλικίας 6 ετών τώρα...συγκινήθηκα πολύ με το άρθρο λες και το έγραφα εγώ ήξερα την συνέχεια χωρίς να το διαβάζω...σου εύχομαι δύναμη και υπομονή και πιστεύω όλα θα πάνε καλά στα αντράκια μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θάλεια καλημέρα. Nα σου ζήσει το αντράκι σου και σύντομα να τον δεις ολόγερο, όπως πριν. Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας όποτε θέλεις, είτε από εδώ, είτε μέσω e-mail (mamastodromo@gmail.com)

      Διαγραφή